Ministerul Sănătății nu este de acord ca elevii să nu poarte mască de protecție la orele de sport – răspunsul dat Ministerului Educației

acum 2 luni 46

Ministerul Sănătății a dat răspuns negativ solicitării ministrului Educației privind eliminarea obligativității măștii de protecție la orele de sport. În adresa trimisă ministrului Sorin Cîmpeanu, Ministerul Sănătății spune ferm că ”NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța, luni, că a cerut Ministerului Sănătății să reanalizeze obligativitatea purtării măștii de protecție la orele de sport, transmițând în acest sens și o analiză primită de la Comisia Europeană.

În documentul, preluat de HotNews.ro, ministrul Educației propunea amendarea ordinului comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății, astfel: ”în timpul orelor de educație fizică desfășurate în aer liber sau în sălile de sport construite cu această destinație, masca de protecție nu este obligatorie. În aceste situații este obligatorie o distanțare minimă de 2 metri.

”Se recomandă evitarea sporturilor de echipă care presupun interacțiuni fizice. Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până în momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică”, mai prevede documentul.

Răspunsul Ministerului Sănătății la solicitarea Ministerului Educației, trimis de la cabinetul secretarului de stat Andreea Moldovan: ”În timpul efortului fizic, crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere”.

Concluzia simplă și finală este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare.

De asemenea, considerăm importantă sublinierea faptului că:

  • O parte dintre țări au sistat complet orele de educație fizică;
  • În timpul efortului fizic, transmiterea este accentuată;
  • Având în vedere că în școlile speciale sunt copii cu multiple comorbidități, cu un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală, considerăm necesară respectarea în continuare a scenariilor care țin cont de incidența fiecărei localități și în cazul unităților de învățământ pentru copii cu nevoi speciale.
  • Plus că 1 copil bolnav fără mască pentru el și pentru colegi – cadru didactic la ora de sport înseamnă închiderea clasei / claselor dacă orele de educație fizică se organizează în comun.
  • Această măsură ar zădărnici efortul susținut de a purta masca în timpul celorlalte activități școlare.”

Puteți consulta AICI răspunsul integral al Ministerului Sănătății. 

Articolul Ministerul Sănătății nu este de acord ca elevii să nu poarte mască de protecție la orele de sport – răspunsul dat Ministerului Educației apare prima dată în SparkNews.ro.

Citeşte tot articolul