Parcul Botanic din Timișoara va fi iluminat electric; va fi refacută şi flora afectată

acum 1 luna 13
Foto: Primăria Timișoara

Parcul Botanic  care se află în centrul municipiului Timişoara va putea fi iluminat electric, printr-un proiect  cu valoare de peste 2.000.000 de lei, dar care a fost blocat de contestaţii ale licitaţiei timp de mai bine de un an.

Firma câştigătoare are la dispoziţie 10 luni pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, garanţia fiind de 60 de luni.

“Acest proiect a fost complet blocat mai bine de un an, de contestaţii depuse de firmele participante. Mă bucur că am reuşit, cu ajutorul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi a instanţelor de judecată, să desemnăm un câştigător fără a fi nevoiţi să reluăm întreaga procedură de licitaţie, care presupune timp şi ne-ar fi pus şi în pericol să pierdem finanţarea europeană a proiectului”, a declarat, ieri, primarul Dominic Fritz, potrivit unui comunicat Agerpres.

Proiectul  acesta are în vedere, între altele, instalarea a peste 200 de stâlpi de iluminat public şi extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari, montarea corpurilor de iluminat pietonal şi implementarea unui sistem de telegestiune cu dimming la nivel de punct luminos.

Parcul Botanic din Timişoara (Grădina Botanică) este gândit ca un parc dendrologic şi a fost înfiinţat în perioada 1986-1990 de către arhitectul Silvia Grumeza şi cuprinde, în prezent, 218 specii de plante. Arhitectul Silvia Grumeza a elaborat primul plan al acestui proiect în 1966, iar în perioada 1986-1990 a urmat plantarea a peste 1.650 de specii de plante de provenienţă diversă, parcuri din ţară, colecţii particulare şi schimburi internaţionale de seminţe. În 1995 a fost pentru prima dată declarat rezervaţie ştiinţifică, cu scopul de a proteja flora locală şi exotică.

Suprafaţa parcului  de 9,8 hectare a fost compatimentat pe mai multe sectoare: Flora ornamentală (1,6 hectare), cu subsectorul colecţia de trandafiri; Flora şi vegetaţia României (2,4 hectare), cu subsectorul Flora Banatului; Sectorul Flora regiunii mediteraneene (0,6 hectare); Flora Americii (1,8 hectare); Flora Asiei (1 hectar) cu subsectorul Grădina japoneză; sectorul Sistematica plantelor (0,7 hectare); sectorul Flora medicinală (0,25 hectare) şi sectorul Flora tropicală, serele (0,1 hectare).

“Din păcate, în ultimii ani parcul a pierdut foarte multe dintre speciile care se găseau odată acolo. De aceea, acest proiect vrem să devină un nou început pentru Parcul Botanic. Vrem să reparăm Grădina Japoneză, să reabilităm bazinele, care sunt dezafectate de mai mulţi ani şi să amenajăm întreaga zonă. Să reintroducem colecţiile de plante care s-au pierdut în decursul anilor pentru ca acest parc să redevină un loc de recreere, dar şi de educaţie, o adevărată Grădină Botanică a Timişoarei”, a menţionat Dominic Fritz.

Articolul Parcul Botanic din Timișoara va fi iluminat electric; va fi refacută şi flora afectată a apărut prima dată pe GS NEWS - Gazeta de stiri.
Citeşte tot articolul