Școala în care profesorii vor ca elevii să se simtă ca „acasă”. Cum au fost transformate spațiile de învățare într-un proiect început anul trecut FOTO

acum 1 luna 27

O școală care râde, care să fie ca ”acasă”, rămâne unul dintre obiectivele profesorilor de la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, județul Harghita. Anul trecut, în vară, scriam despre spațiul de la mansardă care a fost transformat într-o zonă de relaxare și lectură. Între timp, proiectul de colorare a spațiilor a continuat, chiar cu implicarea elevilor. Fostul cabinet de geografie a prins culoare, în curte s-au creat spații de învățare, iar în vacanța de primăvară, cinci eleve de liceu au pictat o sală de clasă. Cosmina Nan, directorul școlii, spune că entuziasmul copiilor a fost atât de mare încât planul este ca toate sălile de clase să fie îmbrăcate în culoare.

Patru eleve de clasa a IX-a și o elevă din clasa a X-a au pictat, în vacanța de primăvară, alături de directoarea școlii și Alina Mondics, profesoară de educație fizică și sport, o sală de de clasă de la parter, unde învață elevi de a X-a.

Ideile pentru desene le-au aparținut elevilor, care au discutat înainte și au votat. ”Am pictat ce li s-a părut lor semnificativ și ceea ce și-au dorit. Sunt doi pereți pictați unde se regăsesc mai multe scene. În prima scenă, pe un perete, este o inimă formată din tot felul de simboluri matematice și care țin de științe – i-am întrebat ce înseamnă pentru ei inima, au spus școala. O altă scenă reprezintă un tânăr, cu mai multe cărți din care zboară litere, iar a treia imagine este o inimă cu simboluri filologice.

Pe peretele din spatele clasei am desenat un simbol reprezentativ pentru Anglia – avem copii care vorbesc foarte bine engleză, ei participă la cele trei proiecte Erasmus pe care le avem în școală și vorbesc atât de natural limba aceasta: o cană cu ceaiul englezesc, cu lapte, ce pare făcută în 3D, cu Turnul Londrei și o brioșă sub ceai.

Faptul că s-au implicat copiii pe mine m-a bucurat enorm. Avem copii atât de doritori, care nu sunt la o școală de arte, dar care au curajul să se exprime, ei fiind formați parțial la cercul de pictură, organizat în școală”, povestește Cosmina Nan.

Directoarea spune că proiectul de colorare a sălilor de clasă va continua întrucât copiii își doresc spații atractive: ”Noi vrem ca ideea aceasta să se prelungească în toată școala. Când ne-am întors la cursuri, după vacanță, a fost pelerinaj în clasa respectivă. Toți copiii întrebau ei când vor avea o așa clasă. Cu siguranță, în vară vom continua. Sunt sigură că entuziasmul copiilor ne va mobiliza și vom face aceste lucruri.

Anul trecut, în vară, cabinetul de geografie, devenit acum sală de curs, a fost și el pictat. Elevii de clasa a VIII-a care urmau să învețe aici în clasa a IX-a au desenat, sub îndrumarea dirigintei lor, diferite simboluri specifice geografiei. Mici pete de culoare, rodul imaginației lor, dar care creează o atmosferă mult mai prietenoasă în sala de clasă.

Ore în curtea școlii

Amenajări au avut loc în ultimul an și în curtea școlii. Din toamnă, elevii, de la clasele primare până la liceu, fac ore afară, pe niște butuci, vopsiți și șlefuiți. ”Avem multe clase care fac ore în curtea școlii. Elevii așază buștenii așa cum vor ei, nu este ceva fix, este un spațiu mobil”, explică directoarea.

Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae”, singurul cu predare în limba română din Gheorgheni, numără până la 300 de elevi. Este o școală mică din acest punct de vedere, cu câte o singură clasă pe nivel de an, care adună copii de pe o rază de 40 km.

Aici a învățat gimnastul Marius Urzică, iar unul dintre principiile după care se ghidează școala este să își țină aproape foștii elevi și profesori. Aceștia sunt invitați la diferite evenimente, cum a fost în decembrie, anul trecut, cel care a marcat 100 de ani de existență a liceului.

Părinții au și ei un cuvânt de spus, precizează directoarea, li se cere în permanență opinia, inclusiv legat de ”starea de bine pe care ne-o dorim cu toții”.

”Vă spuneam data trecută că eu îmi doresc o școală care râde. Așa vreau să fie în continuare: o școală care râde și care să fie cumva acasă. Mă bucur foarte mult că am putut să continuăm proiectul în școală cu săli pictate și vom face acest lucru mai departe”, declară Cosmina Nan.

Spațiul de lectură și relaxare de la mansardă, amenajat anul trecut

Sursa foto: Arhiva personală – prof.Cosmina Nan

Citește și:

Articolul Școala în care profesorii vor ca elevii să se simtă ca „acasă”. Cum au fost transformate spațiile de învățare într-un proiect început anul trecut FOTO apare prima dată în SparkNews.ro.

Citeşte tot articolul