Specialist, previziuni sumbre: „Este foarte posibil ca valul 5 să fie cu varianta Omicron”

acum 1 luna 56

„Momentan, sunt încă foarte multe lucruri necunoscute față de această nouă variantă. Aici ne referim atât la infecțiozitate, la simptomatologia creată de virus, cât și la potențiala rezistență față de imunitatea preexistentă pe care am dobândit-o fie prin infecția anterioară, fie prin vaccinare. Și aici este această nouă tulpină, având foarte multe mutații, poate evoada răspunsului nostru imunitar. Deci, practic, atât vaccinurile, cât și imunitatea post-infecțioasă să fie mai puțin eficiente. Cu siguranță ele nu vor dispărea complet, dar noi acum evaluăm cât de bun este răspunsul nostru atât prin anticorpi, cât și răspunsul celular împotriva acestei noi tulpini. Datele le vom avea în cel mai scurt timp.

Aceste boli infecțioase nu respectă granițele, tocmai din cauza mobilității foarte crescute și contactului implicat al oamenilor între ei, dar măsurile restrictive au un singur rol – de a încetini această răspândire. Nu o poate opri complet, cunoaștem lucrul acesta, în schimb, pot să aibă un prilej de respiro, în care sistemele de sănătate să fie mai bine pregătite în fața unei noi tulpini, în cazul acesta, sau pur și simplu în fața unui val pandemic.

Este foarte posibil ca valul 5 să fie cu această variantă predominantă, ținând cont că datele noastre preliminare arată că această tulpină este mult mai infecțioasă, iar acest lucru poate duce la înlocuirea tulpinilor dominante în momentul de față. Tulpina Delta poate fi inlocuită foarte ușor de această nouă tulpină. Să vedem dacă acesta va fi cazul și să vedem manifestările acestea”, a precizat specialistul, la Realitatea PLUS.

Citeşte tot articolul